top of page
Περιεδρικό Συρίγγιο - Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση
211 1150689
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD
Γενικός Χειρουργός
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών
Περιεδρικό Συρίγγιο
Το περιεδρικό συρίγγιο ή περιπρωκτικό συρίγγιο είναι η βλάβη που δημιουργεί την επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου (ορθού) με την εξωτερική περιοχή του πρωκτού (δέρμα), μέσω ενός ή περισσοτέρων τούνελ.
Το εξωτερικό στόμιο του συριγγίου, εντοπίζεται από τον ασθενή και τον Χειρουργό σαν μία μικρή οπή στο δέρμα πέριξ του πρωκτού.
Αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά ορθοπρωκτική πάθηση μετά την αιμορροϊδοπάθεια και κρίνεται ιδιαίτερα επίπονο και επικίνδυνο επιπλοκών.
Συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20 έως 40 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες (2 στους 3 ασθενείς), και επιπολασμό 1 /10.000 του πληθυσμού.
Κατά κύριο λόγο το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί την επιπλοκή ενός περιεδρικού αποστήματος. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως η Νόσος του Crohn ή σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό HIV.
Ποιά είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου;
Ο ασθενής με περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να νιώθει μόνιμο πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, που επιδεινώνεται στο περπάτημα, στο βήχα και στο γέλιο.
Επίσης ο ασθενής εμφανίζει στην πρωκτική περιοχή εκροή δύσοσμου οροαιματηρού ή και κοπρανώδες υγρού, από το εξωτερικό δερματικό στόμιο του συριγγίου. Άλλα συμπτώματα είναι ο κνησμός και ο ερεθισμός στην πρωκτική περιοχή καθώς και προβλήματα στις κενώσεις (διάρροιες, δυσχεσία, δυσκοιλιότητα).
Όλα αυτά καταστρέφουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντα οδηγώντας τον σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη.
Ποιά είναι τα αίτια δημιουργίας του περιεδρικού συριγγίου;
Σύμφωνα με Ιατρικές μελέτες δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πάθησης και της κληρονομικότητας.
Στην πλειοψηφία τους τα περιεδρικά συρίγγια δημιουργούνται ως αποτέλεσμα ενός αποστήματος στην περιοχή, που είτε παραμελήθηκε και έμεινε χωρίς θεραπεία , είτε δεν θεραπεύτηκε επαρκώς. Στατιστικά, περίπου το 80% των περιεδρικών αποστημάτων εξελίσσονται σε συρίγγια.
Ωστόσο σπανιότερα, περιεδρικά συρίγγια μπορούν να προκαλέσουν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και ο τραυματισμός της περιοχής.
Κρίνεται απόλυτα αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιεδρικού αποστήματος αφενός για την αποφυγή δημιουργίας περιεδρικού συριγγίου και αφετέρου για την πρόκληση γενικευμένων λοιμώξεων στον οργανισμό θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς.
Επίσης κρίνεται απόλυτα αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση κάθε περιεδρικού συριγγίου, αφού αν υποτροπιάσει μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία επιπλέον κλάδων (συριγγίων), σε τμηματική καταστροφή του πρωκτικού σφιγκτήρα, ακόμη και σε πρωκτική σήψη.
Ποιές είναι οι κατηγορίες των περιεδρικών συριγγίων;
Ανάλογα με την ανατομική τους θέση τα περιεδρικά συρίγγια κατηγοριοποιούνται ως εξής:
-
Διασφιγκτηριακό συρίγγιο
-
Μεσοσφιγκτηριακό συρίγγιο
-
Υπερσφιγκτηριακό συρίγγιο
-
Εξωσφιγκτηριακό συρίγγιο
Πώς γίνεται η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου;
Η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου βασίζεται στην κλινική εξέταση (ψηλάφηση, δακτυλική εξέταση) και την ψηφιακή πρωκτοσκόπηση από τον Χειρουργό.
Ωστόσο σημαντικό για τον ασθενή είναι να γίνει η χαρτογράφηση του συριγγίου, η οποία επιτυγχάνεται απεικονιστικά με την μαγνητική τομογραφία. Σε δεύτερο χρόνο και κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός εντοπίζει με ακρίβεια την πορεία και την θέση που καταλαμβάνει το συρίγγιο ανάμεσα στους σφιγκτήρες με το λεπτό συριγγοσκόπιο VAAFT (Video Assisted Anal Fistula Treatment).
Δείτε τα Videos από την MRI & την 3D λεπτομερή απεικόνιση Διασφιγκτηριακού Συριγγίου.
Ποιά είναι η θεραπευτική προσέγγιση για τα περιεδρικά συρίγγια;
Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι μόνο χειρουργική. Ο βασικός στόχος του Χειρουργού είναι να επιτύχει την εσωτερική καταστροφή του συριγγίου, την σύγκληση και την επούλωση του, χωρίς να προκληθεί ο παραμικρός τραυματισμός του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού. Έτσι εκμηδενίζονται οι πιθανότητες υποτροπής και αποκλείεται η περίπτωση της ακράτειας κοπράνων.
Οι επικρατέστερες επεμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζονται για την θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι:
Η τεχνική Seton. Αποτελεί μία κλασική μέθοδο που πραγματοποιείται με την χρήση ειδικού ράμματος και την προοδευτική καταστροφή του συριγγίου.
Η Έγχυση Fibrin glue. Πρόκειται για έγχυση κόλας εντός του συριγγίου και την έμφραξή του έως να επουλωθεί.
Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, όμως μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές.
Η μέθοδος VAAFT. Είναι μία προηγμένη ενδοσκοπική μέθοδος όπου ο Χειρουργός εισάγει ένα λεπτό συριγγοσκόπιο από τον εξωτερικό πόρο του συριγγίου, εντοπίζοντας το εσωτερικό στόμιο αλλά και πιθανές συριγγώδεις διακλαδώσεις και αποστήματα.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρη χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής. Στην συνέχεια γίνεται καθαρισμός ηλεκτροκαυτηριασμός του συριγγίου και σύγκλειση των εσωτερικού στομίου.
Η τεχνική οπτικής ίνας Laser FiLaC. Η τεχνική FiLaC αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο, αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την εφαρμογή οπτικής ίνας Laser, που διαχέει ελεγχόμενη θερμική ενέργεια περιμετρικά και σε όλο το μήκος του συριγγίου, καυτηριάζοντας τα φλεγμονώδη τοιχώματά του, και αφήνοντας ανέπαφους τους πρωκτικούς σφιγκτήρες.
Η Συνδυαστική ενδοσκοπική τεχνική VAAFT + Filac.
Είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος, που άλλαξε το τοπίο και την φιλοσοφία της αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί την “αιχμή του δόρατος” στην πρωκτική χειρουργική και προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα τόσο στους Χειρουργούς, όσο και στους ασθενείς.
MRI
Λεπτομερής απεικόνιση και εντόπιση (χαρτογράφηση) Διασφιγκτη-ριακού Συριγγίου πρωκτού με μαγνητική τομογραφία (MRI)
Στην συνέχεια έγινε επεξεργασία σε τρισδιάστατη ανάλυση προσδιορίζοντας με λεπτομέρεια την πορεία του συριγγίου και την θέση που καταλαμβάνει ανάμεσα στις δομές της περιοχής.
bottom of page