Αιμορροΐδες - Αιμορροϊδοπάθεια
211 1150689
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD
Γενικός Χειρουργός
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών
Αιμορροΐδες - Αιμορροϊδοπάθεια
Οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους και αποτελούν φυσιολογικούς ανατομικούς σχηματισμούς - μαξιλαράκια στην περιοχή του πρωκτού, τα οποία λειτουργούν προστατευτικά για να μην τραυματίζεται το ορθό κατά την αφόδευση από τα κόπρανα και να υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού συμβάλλοντας κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.
Οι αιμορροΐδες καλύπτονται από τον βλεννογόνο του ορθοπρωκτικού σωλήνα και αποτελούνται από τις αιμορροϊδικές αρτηρίες και φλέβες οι οποίες τροφοδοτούν και απομακρύνουν αντίστοιχα το αίμα από την περιοχή του πρωκτού.
Όταν λόγω κάποιων αιτιών, (όπως η υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι συχνές διάρροιες, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, κ.α.), δημιουργηθεί διάταση των αιμορροϊδικών φλεβικών σχηματισμών, τότε μιλάμε για την αιμορροϊδοπάθεια ή αιμορροϊδική νόσο.
Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη πάθηση στην περιοχή του πρωκτού και είναι γνωστή ως πάθηση από την αρχαιότητα.
Στην εποχή μας δικαίως θεωρείται η πιο συνηθισμένη πάθηση, αφού πάνω από το 70% των ενηλίκων, υποφέρει από κάποιο βαθμό αιμορροϊδοπάθειας.
Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία πάθηση που πλήττει άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας, δημιουργώντας μια οδυνηρή κατάσταση στον πάσχοντα με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής του.
Παρότι όμως που η αιμορροϊδοπάθεια είναι ιδιαιτέρως συχνή και ενοχλητική πάθηση, εντούτοις η πλειοψηφία των ασθενών διστάζουν να επισκεφτούν τον Ιατρό τους και να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία. Οι λόγοι είναι ότι πολλοί άνθρωποι ντρέπονται λόγω του ευαίσθητου της περιοχής, ενώ αρκετοί άλλοι φοβούνται λανθασμένα ότι οι σύγχρονες θεραπείες είναι επώδυνες όπως οι παλιές.
Αρκετές φορές οι αιμορροΐδες αιμορραγούν, ενώ όταν αυξάνονται σε μέγεθος και δημιουργούνται θρομβώσεις, τότε επέρχεται μία αφόρητα οδυνηρή κατάσταση που ονομάζεται αιμορροϊδική κρίση.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας.
Η αιμορροϊδοπάθεια εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:
-
Πόνος στην περιοχή του πρωκτού
-
Δυσκοιλιότητα
-
Αιμορραγία
-
Έκκριση βλέννης
-
Τοπικός ερεθισμός και κνησμός
-
Ψηλαφητή διόγκωση της περιοχής
-
Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
-
Αιμορραγία στο χαρτί, στην λεκάνη, στο εσώρουχο ή πάνω στα κόπρανα
-
Αναιμία
Ποια είναι τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας;
Τα κύρια αίτια της αιμορροϊδοπάθειας θεωρούνται σήμερα:
-
ο τρόπος ζωής, το άγχος και το στρες,
-
η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία,
-
η αναβολή των κενώσεων,
-
η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα κατά την κένωση (άνθρωποι που διαβάζουν ή ασχολούνται με το κινητό ή το tablet),
-
το γρήγορο φαγητό και η κακή ποιότητα φαγητού,
-
η κληρονομική προδιάθεση,
-
η χρόνια δυσκοιλιότητα ή οι διάρροιες,
-
ο έντονος χρόνιος βήχας,
-
η εγκυμοσύνη
Όλα αυτά τα αίτια από μόνα τους ή και συνεργικά προκαλούν την υπερτονία του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, την διόγκωση των φλεβικών δομών και κατ΄επέκταση την αιμορροϊδοπάθεια.
Οι παθολογικές αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές (μέσα από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού) και εξωτερικές (έξω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού).
Ανάλογα με το μέγεθος και την πρόπτωση τους, οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε 4 βαθμούς:
-
1ου βαθμού: είναι αιμορροΐδες που προβάλλουν από το βλεννογόνο, αλλά δεν είναι εμφανείς εξωτερικά και βρίσκονται μόνο με δακτυλική εξέταση.
-
2ου βαθμού: είναι αιμορροΐδες που προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την αφόδευση, αλλά ανατάσσονται από μόνες τους και αυτόματα μετά το τέλος της αφόδευσης.
-
3ου βαθμού: είναι οι αιμορροΐδες που προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την αφόδευση, δεν μπορούν να αναταχτούν από μόνες τους, παρά μόνο από τον ίδιο τον ασθενή με χειρισμούς με τη βοήθεια του δακτύλου του.
-
4ου βαθμού: είναι οι αιμορροΐδες που προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την αφόδευση και είναι μόνιμα προπίπτουσες και μη ανατασσόμενες.
Συνήθως οι διογκωμένες αιμορροΐδες εμφανίζονται στις θέσεις 3, 7 και 11 ενός ρολογιού και όσο εξελίσσονται σε μέγεθος και βαθμό αυξάνεται ο πόνος τους, αλλά και η πιθανότητα θρόμβωσης τους.
Πότε όμως πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας;
Στον Χειρουργό μας θα πρέπει να οδηγηθούμε σε κάθε περίπτωση που εμφανίζουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Ιδιαίτερα σε περίπτωση ξαφνικής αιμορραγίας, τότε θα πρέπει να τον επισκεφτούμε άμεσα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας;
Ο Χειρουργός αφού θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, θα προχωρήσει σε κλινική δακτυλική εξέταση.
Με την δακτυλική εξέταση ο Χειρουργός θα ελέγξει για την παρουσία διογκωμένων αγγείων ή την παρουσία πιθανής βλάβης εσωτερικά του πρωκτού. Αν ο Χειρουργός το κρίνει απαραίτητο, θα ενεργήσει ορθοσκόπηση, μέσω ενός λεπτού φωτιζόμενου μικρού σωλήνα με τον οποίο θα ελέγξει την περιοχή των κατώτερων 10 εκατοστών του ορθού. Τόσο η δακτυλική εξέταση, όσο και η ορθοσκόπηση δεν είναι επώδυνες, γιατί ο γιατρός ενεργεί προσεκτικούς χειρισμούς και αναισθητοποιεί την περιοχή με ειδικές φαρμακευτικές αλοιφές.
Επίσης ο Χειρουργός μπορεί να συστήσει στον ασθενή ενδοσκοπικό έλεγχο του εντέρου (κολονοσκόπηση), ιδιαίτερα όταν ο ασθενής είναι άνω των 50 ετών με συμπτώματα αιμορραγίας κατά την αφόδευση.
Πώς μπορούμε να προλάβουμε την εξέλιξη μιας αιμορροϊδοπάθειας και πως μπορούμε να ανακουφιστούμε ;
Ο πρώτος στόχος είναι ο ασθενής να έχει καθημερινές και μαλακές αφοδεύσεις ώστε να μην τραυματίζεται η περιοχή του πρωκτού. Οι κενώσεις θα πρέπει να είναι από μαλακά σχηματισμένα κόπρανα και όχι διάρροιες. Οπότε η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι το σημαντικότερο θέμα στην συντηρητική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.
Στο πλαίσιο της συντηρητικής αντιμετώπισης συμβουλεύουμε τα εξής:
-
Κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά.
-
Αποφυγή λιπαρών, τηγανητών, μπαχαρικών και αλκοόλ .
-
Κατανάλωση σε καθημερινή βάση άφθονων νωπών φρούτων, δημητριακών, λαχανικών και αποξηραμένων φρούτων.
-
Αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών, αναψυκτικών, πικάντικων τροφών και γλυκών.
-
Λήψη μαλακτικών των κοπράνων (duphalac, nujol, κ.α.)
-
Αποφυγή παρατεταμένης προσπάθειας κατά την αφόδευση.
-
Χλιαρό λουτρό για περίπου 10 λεπτά μετά την αφόδευση.
-
Τοπική εφαρμογή στην περιοχή των αιμορροΐδων μαλακτικής αλοιφής (Preparation).
-
Τοπική εφαρμογή παγοκύστης για την μείωση του πρηξίματος και την αποσυμφόρηση της περιοχής.
-
Επί αιμορροϊδικής κρίσης, λήψη φλεβοτονικών σκευασμάτων Daflon, για την προστασία των αγγείων και της φλεβικής κυκλοφορίας.
Αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.
Όλοι οι ασθενείς που υποφέρουν από κάποιο βαθμό αιμορροϊδοπάθειας, θα πρέπει να επισκεφτούν τον Χειρουργό τους, ο οποίος θα τους προτείνει την κατάλληλη λύση για το πρόβλημα τους.
Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να υπομένουν μία αφόρητη κατάσταση, ούτε να παραμελούν το πρόβλημά τους υπό τον φόβο ότι θα πονέσουν στην εξέταση ή στην επεμβατική θεραπεία.
Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας, προσφέρουν με ασφάλεια, άμεση και οριστική ανακούφιση, χωρίς πόνο. Σήμερα υπάρχει η λύση.
Ως ειδικός Χειρουργός, πιστεύω ότι η αιμορροϊδοπάθεια του κάθε πάσχοντα συνανθρώπου πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με βάση το ιστορικό και τις ανάγκες του.
Η επεμβατική μέθοδος που θα επιλέξω ανά περιστατικό, είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων με μοναδικό σκοπό το μέγα όφελος του ασθενούς.
Πάντα συζητάω και εξηγώ στον ασθενή μου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε θεραπευτικής προσέγγισης, ώστε να ο ασθενής να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Έτσι επιλέγουμε την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία με το μικρότερο κόστος και την μέγιστη αποτελεσματικότητα.