top of page

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

211 1150689

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή (3).jpg
Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή (1).jpg
Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή .jpg

Η Σκωληκοειδής Απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μία μικρή προεξοχή της αρχής του παχέος εντέρου (τυφλό), σε σχήμα λεπτού δακτύλου και με μήκος που κυμαίνεται από 3-18 εκατοστά. Βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς και η ανατομική της θέση διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο (π.χ. τυπική, οπισθοτυφλική, παρακολική).
Παρότι είναι ένα όργανο που δεν συμμετέχει στις άμεσες ζωτικές λειτουργίες του σώματος, εντούτοις συνεισφέρει στην ομοιόσταση της εντερικής χλωρίδας και κατ’ επέκταση στην άμυνα του οργανισμού.
Νεώτερες Ιατρικές μελέτες αναφέρουν ότι η σκωληκοειδής απόφυση παράγει ανοσοσφαιρίνες που μέσω του λεμφικού συστήματος συνεισφέρουν στην ανοσία κατά των λοιμώξεων.
Επίσης μία νέα μελέτη αναφέρει ότι η σκωληκοειδής απόφυση συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τη νόσο του Πάρκινσον.
 
Αρκετά συχνά, η εσωτερική δομή του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να αποφραχθεί από κάποιο κοπρόλιθο, από φυτικές ίνες, από άπεπτους σπόρους, ή από υπερπλασία του λεμφικού ιστού. Αυτή η απόφραξη δημιουργεί πολλαπλασιασμό των μικροβίων, φλεγμονή και διάταση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Πρόκειται για μία κατάσταση που ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα και που εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς .
Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή (2).jpg

Η σκωληκοειδίτιδα

Η φλεγμονή στην σκωληκοειδή απόφυση (σκωληκοειδίτιδα) αποτελεί τον “πονοκέφαλο“ των Ιατρών, αφού η κλινική συμπτωματολογία που προκαλεί, ομοιάζει  αρκετά με την συμπτωματολογία πολλών ενδοκοιλιακών παθήσεων. 
Επιπλέον η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί  στην ήπια χρόνια μορφή της (1,5% των περιστατικών), με εξάρσεις και υφέσεις, γεγονός που περιπλέκει την διάγνωση της νόσου.
Το 98,5% των περιστατικών σκωληκοειδίτιδας, αφορά περιστατικά στην οξεία της μορφή, που απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει από 7% έως 14% πιθανότητες να αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του σκωληκοειδίτιδα.  Η σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας από 15 έως 30 ετών, με μία μικρή προτίμηση στους άνδρες. 
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί την συχνότερη αιτία των επειγόντων χειρουργείων στην περιοχή της κοιλιάς και αυτό γιατί αν δεν χειρουργηθεί άμεσα, τότε η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να διαρραγεί, με αποτέλεσμα την έξοδο του περιεχομένου της (κόπρανα) στην κοιλιά και την πρόκληση περιτονίτιδας και σηψαιμίας.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή και διάταση της σκωληκοειδούς απόφυσης που προκαλεί στον ασθενή θορυβώδη συμπτώματα, όπως:
  • Κοιλιακό πόνο σταδιακά επιδεινούμενο, αρχικά στην περιοχή του στομάχου και του ομφαλού και κατόπιν (συνήθως σε 4-6 ώρες) χαμηλότερα και δεξιά στην κοιλιά. 
  • Πιθανό πόνο στη μέση ή στη λεκάνη, ή με κολικοειδή χαρακτηριστικά. 
  • Πόνο στην κοιλιά και στην γύρω περιοχή που επιδεινώνεται όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται, κινείται, παίρνει βαθιές αναπνοές ή όταν λυγίζει τους μηρούς προς τη μέση του.
  • Πρήξιμο της κοιλιάς.
  • Δεκατικός πυρετός που μπορεί να ανέβει μέχρι 38°C.
  • Έμετος, ή και ναυτία.
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή αδυναμία του ασθενούς να αποβάλλει αέρια.
  • Ανορεξία και κακουχία.

Διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας

  • Ο Χειρουργός κατά την κλινική εξέταση θα διερευνήσει την κοιλιακή περιοχή και παράλληλα θα διαπιστώσει αναπηδώσα ευαισθησία (Rebound tenderness) στην περιοχή της απόφυσης.
  • Το υπερηχογράφημα κοιλίας αποτελεί την εξέταση εκλογής για την απεικόνιση της περιοχής καθώς και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μπορούν να διαφοροδιαγνωστούν (π.χ. Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, Εκκολπωματίτιδα , Γαστρεντερίτιδα, Γυναικολογικές παθήσεις, Ουρολογικές παθήσεις).
  • Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη, αλλά όχι πάντα.
  • Τα λευκοκύτταρα μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση, αλλά όχι πάντα.  Σε περιτονίτιδα θα αυξηθούν >20.000.
  • Η Γενική ούρων, μπορεί να δείξει κάποιες φορές αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, περιτονίτιδα ή και σηψαιμία, με υψηλό κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.
Η μοναδική επιλογή είναι η σκωληκοειδεκτομή, που αποτελεί μία ασφαλή χειρουργική επέμβαση.
Σημαντική επισήμανση
Σε περίπτωση υποψίας ότι ο ασθενής πάσχει από σκωληκοειδίτιδα, δεν του δίνουμε φαγητό και δεν του δίνουμε αναλγητικά φάρμακα.  Τα αναλγητικά μπορεί να καλύψουν την κλινική εικόνα και να δυσκολέψουν την Ιατρική διάγνωση.  Άμεσα οδηγούμε τον ασθενή στον Ιατρό.

Χρόνια σκωληκοειδίτιδα

Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα δεν έχει την έντονη συμπτωματολογία της οξείας σκωληκοειδίτιδας.
Συνήθως δημιουργεί επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, πιο ήπια και με διάρκεια αρκετών ημερών, που παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, επί μακρό χρονικό διάστημα, ακόμη και για χρόνια.
Το γεγονός αυτό δεν χαρακτηρίζει την χρόνια σκωληκοειδίτιδα λιγότερο επικίνδυνη από την οξεία της μορφή, αφού δυνητικά ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταπέσει σε οξεία μορφή με σοβαρές επιπλοκές.
Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 1,5% όλων των περιστατικών σκωληκοειδίτιδας. 
Συνήθως αντιμετωπίζεται με συμπτωματική αντιβιοτική αγωγή.  Ωστόσο προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επικίνδυνη επιπλοκή, ο ασθενής θα πρέπει να προγραμματίσει την οριστική θεραπεία της πάθησης που είναι η σκωληκοειδεκτομή.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, για την αντιμετώπιση και θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.
Αν η σκωληκοειδής απόφυση δεν έχει υποστεί ρήξη και δεν υπάρχει επέκταση της φλεγμονής, τότε ο ασθενής  εξέρχεται από την κλινική την επόμενη ημέρα.
Αν έχει υπάρξει διαπύηση και ενδοκοιλιακή φλεγμονή, τότε τοποθετείται στον ασθενή μια μικρή παροχέτευση στην περιοχή της επέμβασης που απομακρύνει τυχόν υπολειπόμενα υγρά και η οποία αφαιρείται λίγες ημέρες αργότερα.
Ανάλογα ο Χειρουργός μπορεί να χορηγήσει στον ασθενή αντιβιοτική αγωγή για κάποιες ημέρες.
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή σε κάθε περίπτωση συντομεύει την περίοδο ανάρρωσης, μειώνει τις μετεγχειρητικές συμφύσεις και προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Επίσης ο ασθενής έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και σε 3 με 4 ημέρες μπορεί να επανέλθει κανονικά στην καθημερινότητα του.

Κάθε ασθενής με συμπτώματα στην κοιλιακή περιοχή, πρέπει να επισκεφθεί τον Χειρουργό του, ο οποίος θα διερευνήσει και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
bottom of page