top of page
Τοποθέτηση Καθετήρα Περιτοναϊκής Κάθαρσης
211 1150689
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD
Γενικός Χειρουργός
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών
Τί είναι η περιτοναϊκή κάθαρση;
Η περιτοναϊκή κάθαρση αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μέθοδο εξωνεφρικής κάθαρσης, μετά την αιμοκάθαρση. Με τη μέθοδο αυτή καθαρίζεται το αίμα των νεφροπαθών ασθενών από τις αυξημένες ποσότητες προϊόντων του μεταβολισμού, όπως ουρία, κάλιο, κρεατινίνη κ.α., μέσω μίας φυσικής ημιδιαπερατής μεμβράνης του οργανισμού, το περιτόναιο (η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς).
Κατά την περιτοναϊκή κάθαρση εισάγεται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας ένα διάλυμα καθορισμένης ηλεκτρολυτικής σύνθεσης και μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται “υπερδιήθηση”, το περιτόναιο χρησιμοποιείται σαν φυσικό φίλτρο που θα καθαρίσει τα άχρηστα προϊόντα και τα επιπλέον υγρά από το σώμα και θα ρυθμίσει τους ηλεκτρολύτες στα φυσιολογικά επίπεδα.
Η είσοδος του διαλύματος στην περιτοναϊκή κοιλότητα πραγματοποιείται διαμέσου ενός μόνιμου ενδοκοιλιακού περιτοναϊκού καθετήρα.
Η περιτοναϊκή κάθαρση γίνεται στο σπίτι και όχι σε μονάδα αιμοκάθαρσης, γεγονός που προσφέρει στον ασθενή αυτονομία και καλή ποιότητα ζωής. Η περιτοναϊκή κάθαρση μπορεί να εφαρμοστεί είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας με διάρκεια 8-10 ώρες, είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γενικά η συχνότητα και η διάρκεια εξαρτώνται από τη βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς.
Τα πλεονεκτήματα της περιτοναϊκής κάθαρσης είναι αφενός η ευελιξία του να μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα στο πρόγραμμα της εργασίας, της οικογένειας και της κοινωνικής ζωής του κάθε ασθενούς και αφετέρου ο ασθενής μπορεί να έχει μια πιο ελεύθερη διατροφή σε σχέση με τον αντίστοιχο αιμοκαθαιρόμενο ασθενή.
Επίσης ο ασθενής έχει την δυνατότητα της πιο ελεύθερης πρόσληψης υγρών, καθώς και στο ότι διατηρείται η διούρηση για μεγαλύτερο χρόνο.
Σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 25-30% των ασθενών με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση.
Τοποθέτηση Περιτοναϊκού Καθετήρα
Ο περιτοναϊκός καθετήρας είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας σιλικόνης με πάχος ενός μολυβιού, ο οποίος εισέρχεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω του κοιλιακού τοιχώματος και επιτρέπει την διέλευση τόσο των περιτοναϊκών διαλυμάτων όσο και του υπερδιηθήματος.
Υπάρχουν αρκετά είδη καθετήρα, ώστε να επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος για τον κάθε ασθενή.
Το ένα άκρο του περιτοναϊκού καθετήρα τοποθετείται από τον Χειρουργό μόνιμα μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα, ενώ το άλλο άκρο του μένει έξω από το δέρμα στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό, ώστε να συνδέεται με το σύστημα έγχυσης των διαλυμάτων.
Η τοποθέτηση του περιτοναϊκού καθετήρα γίνεται από τον χειρουργό είτε με ελάχιστα ανοιχτή χειρουργική είτε λαπαροσκοπικά.
Η επέμβαση θεωρείται μικρής βαρύτητας με πολύ σπάνιες επιπλοκές. Μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική, επισκληρίδιο ή τοπική αναισθησία.
Η διάρκεια της επέμβασης συνήθως διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα, και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα.
bottom of page