ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD
Γενικός Χειρουργός
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών
Η κύστη κόκκυγα ή αλλιώς τριχοφωλεακή κύστη αποτελεί μία φλεγμονή που δημιουργείται στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό της ιεροκοκκυγικής περιοχής στην ένωση των γλουτιαίων μυών. Πρόκειται για φλεγμαίνουσα κύστη που εντοπίζεται σαν σκληρό μόρφωμα στην περιοχή και που μπορεί να παρουσιάσει μικρούς πόρους (οπές), που συνδέουν την κύστη με την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος.
Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες σε αναλογία 3:1 και μεταξύ των ηλικιών 16 έως 40 ετών. Κυρίως πλήττει τους μελαχρινούς, δασύτριχους και παχύσαρκους άνδρες, ειδικά όταν αυτοί περνάνε πολλές ώρες της ημέρας καθιστοί.
Η πάθηση προκαλείται από τρίχες που διεισδύουν στο δέρμα λόγω της τριβής, του ιδρώτα και της πίεσης που δέχεται η περιοχή, από στενά ρούχα ή από την καθιστική ζωή. Οι τρίχες αυτές προκαλούν λοίμωξη και απόστημα στην περιοχή.
Ποιά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η κύστη κόκκυγα;
Στην αρχή εμφανίζεται μία μικρή διόγκωση στην περιοχή που την ψηλαφεί ο πάσχοντας. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει τοπική ενόχληση, πόνος κι ερυθρότητα χωρίς ψηλαφητό εύρημα. Αν μείνει χωρίς θεραπεία το αρχικό στάδιο, τότε δημιουργείται μεγάλο και επώδυνο απόστημα που φλεγμαίνει, γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον. Αυτή είναι και η οξεία φάση της νόσου. Πολλές φορές η φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσει πυρετό, λευκοκυττάρωση, κακουχία, ναυτία και πόνο στη μέση. Μετά την οξεία φάση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο.
Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για να εμφανίσει κάποιος κύστη κόκκυγα;
Όπως προαναφέραμε η κύστη κόκκυγα προκαλείται από τρίχες που γυρίζουν και εισέρχονται εντός του δέρματος της περιοχής, δημιουργώντας φλεγμονές.
Η ύπαρξη μεγάλης τριχοφυΐας και ο ιδρώτας στην ιεροκοκκυγική περιοχή είναι επιβαρυντικοί παράγοντες που ενισχύονται από :
-
το φύλο
-
το σκούρο χρώμα δέρματος με πλούσια τριχοφυΐα
-
το υπερβολικό σωματικό βάρος
-
την καθιστική ζωή
-
την τριβή του δέρματος και τον τραυματισμό της περιοχής
Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης κόκκυγα;
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα γίνεται με κλινική εξέταση από τον Χειρουργό και την λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή.
Ο Χειρουργός θα εντοπίσει κατά την ψηλάφηση την φλεγμονή στον υποδόριο χώρο, καθώς και την ύπαρξη τυχόντων συριγγίων.
Ποιες είναι οι θεραπείες για την κύστη κόκκυγα;
Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα εξατομικεύεται ανάλογα από το στάδιο της πάθησης και από την κατάσταση της νόσου.
Στην οξεία φάση η θεραπεία γίνεται με την άμεση διάνοιξη του αποστήματος και την παροχέτευση του πύου, για να ελαττωθεί η φλεγμονή και ο πόνος. Ο χειρουργικός καθαρισμός προσφέρει ταχεία ανακούφιση στον ασθενή.
Στη χρόνια φάση απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια της.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:
-
Οι ανοικτές χειρουργικές τεχνικές που τείνουν να εγκαταλειφθούν, αφού είναι τραυματικές, επώδυνες και με υψηλά ποσοστά υποτροπών και επανεμφάνισης 8-21%. Επίσης δεν προσφέρουν ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα.
-
Οι τεχνικές με χρήση Ραδιοσυχνότητων υπό τοπική αναισθησία, που προσφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα με λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη επούλωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
-
Οι νεότερες τεχνικές Laser, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αποτελεσματική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των επιπλοκών της.