top of page
Εικόνα συγγραφέαΓιαννούλης Πρωτόπαπας MD

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Πρωκτική Ραγάδα

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021


Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση για την διάγνωση ραγάδας πρωκτού
10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Πρωκτική Ραγάδα

1

Έχω περιστασιακό πόνο στην περιοχή του πρωκτού, αυτό σημάνει ότι μπορεί να έχω Ραγάδα Πρωκτού ?

Όλοι οι άνθρωποι έχουν νιώσει κατά καιρούς ενοχλήσεις και πόνο στην πρωκτική περιοχή. Αυτό συμβαίνει από πολλούς και διάφορους λόγους, όπως ο ερεθισμός από το σαπούνι, από διαρροϊκή κένωση, από δυσκοιλιότητα, από πικάντικες και καυτερές τροφές, από εφίδρωση και από αιμορροϊδοπάθεια.

Ωστόσο αρκετές φορές, ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και διαξιφιστικός, ιδιαίτερα κατά την αφόδευση. Συχνός είναι και ο κνησμός στην περιοχή.

Επιπλέον μπορεί να παρουσιαστεί κόκκινο ζωηρό αίμα στο χαρτί ή στο εσώρουχο. Αυτά τα συμπτώματα οδηγούν σε υποψία ύπαρξης ραγάδας στην περιοχή του πρωκτού.


2

Τι είναι η Πρωκτική Ραγάδα και πως θα καταλάβω ότι μου συμβαίνει κάτι τέτοιο ?

Η πρωκτική ραγάδα είναι μία σχισμή 1 με 2 εκατοστά στον πρωκτικό δακτύλιο που προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση και παρατεταμένο πόνο επηρεάζοντας την καθημερινότητα του ασθενούς σε μεγάλο βαθμό.

Η πιο συχνή αιτία δημιουργίας της ραγάδας είναι η δυσκοιλιότητα που προκαλεί τον τραυματισμό της περιοχής καθώς γίνεται η διέλευση των κοπράνων. Ο πάσχων από ραγάδα στον πρωκτό έχει επώδυνες κενώσεις, αλλά και παρατεταμένο πόνο ανεξαρτήτως κενώσεων, λόγω της σύσπασης του έσω σφιγκτήρα.


3

Υπάρχει περίπτωση οι αιμορροΐδες να δημιουργήσουν Ραγάδα στον Πρωκτό ?

Ναι υπάρχει. Οι αιμορροΐδες είτε είναι εσωτερικές είτε είναι εξωτερικές, αλλάζουν την ανατομία της περιοχής και συχνά παρουσιάζουν εξάρσεις προκαλώντας μία αλληλουχία δυσλειτουργιών και διαταραχών στην περιοχή. Αρκετές φορές η ραγάδα συνυπάρχει με τους αιμορροϊδικούς σχηματισμούς.


4

Η Πρωκτική Ραγάδα θα περάσει από μόνη της ή χρειάζεται ειδική θεραπεία ?

Η πρωκτική ραγάδα σπάνια θα θεραπευτεί από μόνη της. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την διαδικασία της αφόδευσης οι δομές τις περιοχής τανύζονται με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επούλωση του σχισίματος του βλεννογόνου, η ραγάδα να επιδεινώνεται και να μεταπίπτει σε χρόνια με μεγαλύτερο βάθος.

5

Σε ποιον γιατρό να απευθυνθώ για το πρόβλημα μου ?

Ο χειρουργός πρωκτού είναι η κατάλληλη ειδικότητα για να απευθυνθεί ο πάσχοντας. Ο χειρουργός πρωκτού γνωρίζει καλύτερα την ανατομία της περιοχής και διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την διερεύνηση της.


6

Πως θα με εξετάσει ο χειρουργός, υπάρχει εξειδικευμένη εξέταση, είναι επώδυνη η εξέταση ?

Ο χειρουργός πρωκτού θα εξετάσει μακροσκοπικά την περιοχή με ψηλάφηση και θα εκτιμήσει τον μυϊκό τόνο του σφιγκτήρα με δακτυλική εξέταση. Ωστόσο ο χειρουργός θα πρέπει να αποκλείσει τυχούσες υποκείμενες παθήσεις όπως: αιμορροϊδοπάθεια, περιεδρικό απόστημα, νεοπλασίες, κ.α..

Γι΄αυτό τον λόγο καθώς και για την καλύτερη εκτίμηση της πάσχουσας περιοχής, ο χειρουργός θα διενεργήσει Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση στην περιπρωκτική περιοχή και στο εσωτερικό του πρωκτού, μέσω μίας προηγμένης ψηφιακής πρωκτοσκοπικής κάμερας.

Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά και με προσεκτικούς χειρισμούς είναι εντελώς ανώδυνη. Με την εξέταση αυτή ο γιατρός επισκοπεί σε βάθος 2 - 6 εκατοστών την περιοχή, σε μεγέθυνση και υψηλή ευκρίνεια.


7

Ποιες είναι οι θεραπείες για την Πρωκτική Ραγάδα, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες ?

Υπάρχουν αρκετές συντηρητικές και επεμβατικές θεραπείες τις οποίες ανάλογα με την περίπτωση ο χειρουργός θα προτείνει στον ασθενή.

Οι συντηρητικές θεραπείες έχουν ποσοστό επιτυχούς επούλωσης περίπου από 8% έως 51% και περιλαμβάνουν:

  • την τοπική εφαρμογή αναπλαστικών, αποσυμφορητικών, αναισθητικών και επουλωτικών αλοιφών.

  • την τοπική εφαρμογή υπόθετων Υαλουρονικού Οξέος, με επιδιορθωτική και αναπλαστική δράση.

  • την τοπική εφαρμογή αλοιφής νιτρογλυκερίνης (με συχνή παρενέργεια τον πονοκέφαλο).

Οι επεμβατικές θεραπείες έχουν υψηλότερα ποσοστά ίασης και επιλέγονται από τον χειρουργό, τόσο στις οξείες, όσο και στις χρόνιες περιπτώσεις πρωκτικής ραγάδας. Οι επεμβατικές μέθοδοι μπορούν συνδυαστούν παρέχοντας υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Αναλυτικά:

  • Η τοπική έγχυση Botox σε συγκεκριμένα σημεία στην περιοχή του σφιγκτήρα που προκαλεί την χαλάρωση του, βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής και διευκολύνει την επούλωση της βλάβης. Ωστόσο η θεραπεία με Botox μπορεί να προκαλέσει μία μικρή και παροδική μορφή ακράτειας, ανάλογα με ανάλογα με την ποσότητα του φαρμάκου.

  • Η εφαρμογή Laser σε συνδυασμό με τοπική έγχυση Botox. Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της πρωκτικής ραγάδας, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 93%.

  • Μια ακόμη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού, είναι η έσω πλαγία σφιγκτηροτομή η οποία είναι μία κλασσική χειρουργική τεχνική με ποσοστό επούλωσης 88% - 100%.


8

Ποια θεραπεία θα μου δώσει ο Γιατρός και σε πόσο χρονικό διάστημα θα δω αποτέλεσμα ?

Η θεραπεία που θα χορηγήσει ο χειρουργός είναι εξατομικευμένη και σύμφωνα με την βαρύτητα της πάθησης. Αρκετές φορές η αγωγή περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπειών. Ο ασθενής από τις πρώτες ημέρες της αγωγής θα αισθανθεί βελτίωση και σε διάστημα 20-45 ημερών θα είναι ελεύθερος συμπτωμάτων.


9

Οι αιμορροΐδες που έχω θα βελτιωθούν από την θεραπεία για την ραγάδα ?

Ίσως υπάρχει μία μικρή και παροδική ανακούφιση λόγω της λίπανσης και ανάπλασης της περιοχής. Όμως το πρόβλημα δεν θα θεραπευτεί.

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με τον βαθμό τους χρειάζονται επεμβατική θεραπεία που στις μέρες μας είναι ανώδυνη, αναίμακτη, σύντομη και οικονομική.


10

Έγινα καλά με την θεραπευτική αγωγή του Γιατρού. Υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα σε άλλο σημείο ?

Είναι πολύ σημαντικό για τον πάσχοντα, να προσέξει την σωστή λειτουργία του εντέρου του. Αν συνεχίσει να έχει δυσκοιλιότητα, τότε είναι πολύ πιθανόν να ξαναδημιουργηθεί πρωκτική ραγάδα.


Διαβάστε αναλυτικά στην σελίδα μας > https://www.proto-surgery.com/anal-fissure


Ρωτήστε μας για το πρόβλημα σας > https://www.proto-surgery.com/contact-me


12.785 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page